Loading
received_2263354653774923[1459]

Champagne Cuperly Grand Reserve


Den doftar Pinot och vi misstänker att den är en Pinot menuier... lite mindre pinot noir och den lägsta andelen borde då vara Chardonnay.
Blod...järn kanske tom lite rost...mogna röda äpplen,russin med mkt sötma.
Den dör snabbt, en stram konstgjord lite  sprit/grapeig efterton.
Är det en prosecco?...
...nej vi känner för mycket Champagnedoft för att det kan vara tänkbart, men efterdyningarna är slånde lika.

Systembolaget #7734
Stockholm Wine Lab:


" Med en blandning av 43 procent Pinot meunier, 30 procent Pinot noir och 27 procent Chardonnay. Sålunda en klassisk mix förutom att andelen Pinot meunier är ganska hög. Pinot meunier är druvsorten de talar litet tyst om i Champagne, de slår sig hårdare på bröstet för Chardonnay och Pinot noir som anses litet högklassigare. Visst, de är superdruvor men vi tycker ändå det är litet orättvist. Särskilt om Pinot meunierdruvorna hämtats från byn Aube där de är säkra kort, något man inte alltid kan säga om de mer kinkiga andra två som har svårt att klara en frostnatt.

En av anledningarna till att många producenter talar tyst om den andel Pinot meunier de använder är att den anses ge mindre lagringsdugliga viner. Konstigt, för bevis för motsatsen saknas inte. Exempelvis gör Krug alls ingen hemlighet av att de alltid använder druvsorten och deras ikoniska viner är extremt lagringsdugliga. Dessutom gör druvans inblandning att vinerna mognar snabbare och mildrar de bägge andras påtagliga syror med sin behagliga, runda fruktighet. En positiv effekt särskilt om vinet ska drickas ungt...
och vi är ju ganska få som köper hem bubbel för att spara det nån längre tid.
Champagne Cuperly är en småskalig producent med fokus på Grand Cru-viner och ekologisk produktion. Grundat 1845 av nuvarande ägaren Gerard Cuperlys farfar. Till en början var företaget en dryckeshandlare i största allmänhet men när Gerard Cuperly blott arton år gammal ärvde hälften av företaget bestämde han sig för att satsa på champagnedelen. Cuperly är fortfarande ett småskaligt företag där kvalitet går före kvantitet men med tanke på att Gerard till en början själv åkte runt till sina kunder och levererade bubblet från bakluckan i bilen har man sedan dess växt ordentligt.."

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln