Loading
received_2263354653774923[1459]

Champagne Bollinger 1

Sen eftermiddag äntrar vi Bollinger i den otroligt charmiga byn Aÿ... Champagne Bollinger grundat 1829 ligger de flesta svenskar så varmt om hjärtat...Bollinger ägs och styrs idag av femte generationen. Detta gör huset till en av de sista självständiga Champagnehuset.
Vi sitter uppe i receptionen under Madame Bollingers porträtt och väntar på Mr Christian Denis ambassadör för Bollinger ska dyka upp. Med hjälp av en cykel trampade Madame Bollinger runt på ända upp i hög ålder, tog hon sig fram mellan sina vingårdar i Aÿ. Hon lär ha yttrat dessa nu bevingade ord om hur drycken bäst ska nyttjas:

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Mr Denis skakar hand med ett fast och härligt handslag och han tar oss ut till den lilla vingården där Christian berättar hur det har behållit en del av sin vieilles vignes eller "gamla vinstockar", de föregick vinlusens fördärv som ödelade franska vinstockar i slutet av 1800-talet. Där har Bollinger lyckats bevara en liten tomt och den resulterande champagne, som sägs smaka precis som de stora årgångarna av det tidiga 1800-talet.
 
Sedan tar han oss under jord exakt där vi just promenerat ovan jord, det är galet stort där alla "Barrels" ekfat lagras. Ekfaten fyller hela utrymmet och vi kan lova att det inte är ett litet sådant. Ekfaten är alla märkta för att kunna spåra exakt vilken butelj som legat i vilket fat, vilkent är unikt för huset. VVF produceras endast 1500 buteljer/år, om det nu blir ett VVF år. VVF anses vara det absolut finaste av Champagne.
 
De gamla vinstockarna
Champagne.se & Mr Christian Denis
VVF...knappt 1500 buteljer/år
Champagne under vinifiering
Fatmärkning för att kunna spåra buteljer

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln