Loading

V.I.P Besök hos Bollinger

I vårt första besök med Lantliv i AY rullade vi med buss uppför kullarna
till Champagne Bollinger där vi fick en härlig guidning av
Sonia de la Giraudiere.
Hon tog oss till VVF  Vieilles Vignes Françaises vingården, och Bollingers låååånga Champagnekällare.
Vi fick en glimt av deras "snickarverkstad" där de reparerar och tillverkar nya vinfat.
Vi tog en titt på 

Madame Lily Bollingers bostad, som idag fungerar för konferenser.

Champagne.se hade med sig en överraskning i form av gyllene bubblor från 1955!
Vi fick information...den lilla som finns om året och vinet som inte finns bland Bollingers egna skatter...
Champagne Bollinger 1955
En evighet av nötig arom med en oändlig friskhet i paletten.
1955 var ett perfekt år med hög koncentration på druvorna.
Pinot 63%
Chardonnay 47%
Dosage 3% / l
(alltså en x-tra Brut)

En fantastisk juvel, där det tyvärr inte fanns någon fizziness, men väl ett fantastiskt gott vin!
Vi tror att Bollinger och hela Lantlivet gänget håller med oss!

Foto:Champagne.se
Foto:Champagne.se

Sonia de la Giraudiere...hennes min är oslagbar när hon insåg vad vi alla skulle dela på! Hon sprang genast och hämtade vinmakaren.
:)

Foto: Caroline Ljungberg Sundberg
Foto: Caroline Ljungberg Sundberg
Foto: Sassa Pennala
Foto: Sassa Pennala

"Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag att det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig,och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås."
- Madame Bollinger-

Foto:Google
Foto:Google

Madame Bollinger ( 1899 - 22 February 1977 ) på en cykeltur genom sina vingårdar.
Nedan hennes bostad nutid.

Foto: Champagne.se
Foto: Champagne.se

Bollinger Vieilles Vignes Françaises VVF.
Är mer än ett vin.
En utrotningshotad raritet, ständigt i riskzonen för att bli infekterad av vinlusen som omringat dess vingårdar långt över 100 år…
Med sin rikedom av smak ligger vinet Bollinger Vieilles Vignes Françaises i en dimension för sig.
Vi tar oss en titt runt sent 1800-tal. Då vinlusen tyvärr gjorde sitt intrång på VVF druvorna.

Champagnes vingårdar planterades då enligt en teknik som kallas "marcottage" på franska, eller om man så vill "skiktning" på svenska. Vinstockarna växte alltså inte i snygga rader som utgör en modern vingård, utan ett myller av vinstockar som ålade sig efter marken med siktet om att finna ett träd att klänga sig runt på.
Efter vinlusens framfart planterades det nya vinstockar i snygga rader likt de vi ser på vingårdarna idag. Mellan raderna gjorde man utrymme för hästar att ta sig fram genom detta blev arbetet softare. På samma sätt planteras Bollingers två små plotts ännu idag!
Clos St-Jacques & Chaudes Terre med pinot noir på ca 1/2 hektar.
Metoden att odla och små skördeuttag ger druvorna en jämn mäktig mognad.

Foto:Champagne.se Champagne Bollinger VVF
Foto:Champagne.se Champagne Bollinger VVF

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Linus » Skinny Champagne:  ”Är inte det samma sak som en Brut Nature? ”

  • Camilla Rickstrand » Champagneprovning:  ”Ser fantastiskt trevligt ut :)”

  • Camilla Rickstrand » Happy Friday:  ”Grym post :) Behöver ni hjälp får ni hojta :)”

  • Monica » Paul Déthune Brut Rosé:  ”Låter helt underbart och väcker nyfikenheten!”

  • Tina » Moet&Chandon Showroom:  ”Hej, min lillebror fyller 40 och önskar sig bubbel och kyl. Finns det möjlighet ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln