Loading
received_2263354653774923[1459]

Historisk Champagne

Vrakfynd 

År 1916 under första världskriget sänkte en Tysk ubåt ett fraktfartyg i Finska gulfen. Fartyget hette Jönköping och seglades via Svenska neutrala vatten, varor och Champagne till den ryska Tsaren Nicholas II. Mirakulöst nog så klarade sig ca 2000 st flaskor Champagne.

Dessa säljs världen över på auktioner till samlare.

Många av Champagnerna ombord kommer från Champagnehuset Heidsieck & Co och är producerade år 1907. Hiedsieck cuvée är sorten och de kallades Diamant Bleu vintage 1907. Lasten bärgades från havets botten år 1998. På fotot bredvid ser du en av skönheterna. →

Milleniumprovning

 

Provningen ägde rum år 1999 och en samlad expertpanel deltog utsåg då de 100 bästa Champagnerna genom tiderna. På första plats med 100 poäng kom en Champagne från Pol Roger, den heter Grauves och är från 1928, den enda Champagnen någonsin med full pott, 100 poäng.

På plats 8 med 99 poäng kom Bollinger VVF från 1996. Just detta underbara exemplar som du ser på bilden bredvid  gick under klubban på auktion i Stockholm den 11 mars. →

Cristal

Cristal är champagne som produceras av det franska champagnehuset Louis Roederer. Cristal är en årsgångsbetecknad champagne med hög andel Pinot Noir.

 

Champagnen är lätt att känna igen med sin ljusa ( "kristall-liknande") flaska, att den är inslagen i cellofanpapper och att den har en guldetikett. Cristal framställdes första gången 1876 för den ryske tsaren Alexander II av Ryssland. Idag är Cristal ett varumärke med hög status.

 

Cristals världsrykte är väl etablerat, men det hindrar inte producenten från att hela tiden utveckla sitt prestigevins kvalitet. Grunden för framgångarna ligger i att L.R förfogar över så omfattande egen vingårdsareal och dessutom i de allra bästa lägena runt om i Champagne. Vinets personliga karaktär skapas inte minst av den "liqueurs de dosage", som tillsätts vinet när jästfällningen skjuts ut. Den består av en blandning av viner från åtta-tio av Roederers främsta vingårdar.

2002 var en superb årgång i Champagne och det har satt tydliga spår i denna Cristal som är elegant, generös, fräsch och koncentrerad.

 

Cristals karaktär

Intensiv doft med nyanser av honung, kokos, lätt rostade hasselnötter och kanderade citrusfrukter – men finessen ligger i att inga av dessa aromer får möjlighet att dominera över de andra utan hjälper var och en till att skapa en strålande enhet. I smaken bjuder den mogna frukten på ett öppningscrescendo byggt på komponenter som röda frukter, vit choklad, kola och den för Cristal så typiska vaniljtonen.

Strukturen träffar med full kraft, ändå sammetslent och elegant.

 

Lagring

Ekfatslagring

 

 Denna raring på fotot  från 2002 har fått 96p och ligger på första plats i sin årgång.→

 

Madame Bollinger fick en fråga.... när dricker du Champagne?

Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig,och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.