Loading

Champagne skörd


Skörden startar ca 100 dagar efter blomningen,från vinrankans blomning på våren till vinskörden på hösten, och ungefär 50 dagar efter véraison, den tidpunkt då druvorna börjar skifta färg. Den exakta tidpunkten då skörden sker är väsentlig för att vinet ska bli bra och det hänger på vinodlaren att genom erfarenhet och prover på druvorna bestämma denna tidpunkt. Skördas druvorna för tidigt kan vinet få en syrlig och omogen smak, skördas druvorna för sent försvinner en del av vinets syra och spänst.
Champagneflaskorna har en kod med initialer som visar vilken typ av odlare/vinmakare som varit med att göra vinet. Titta på din butelj vid nästa Champagne tillfälle. Där syns det tydligt om huset tillverkar själv eller i flera led.

De vanligaste är:
  • RM - Récoltant Manipulant-  Odlare som gör sin egen champagne av egna druvor.
  • NM - Négociant  Manipulant- Som har rätten att köpa druvor från den egna regionen.
  • CM - Cooperative Manipulant -Champagnen som är producerat av ett cooperativ.
  • RC - Récoltant Cooperative Manipulant-  Champagnen har tillverkats av ett cooperativ  och säljs av  en druvodlare som tillhör cooperativet
Tidigt i maj